2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00161: Egészségvédő pontyhús gazdaságos előállítása algával dúsított takarmánnyal

A projekt tartalmának bemutatása:

Egészségvédő pontyhús gazdaságos előállítása algával dúsított takarmánnyal

A Piacvezérelt Kutatás -Fejlesztési és Innovációs Projektek (2020-1.1.2-PIACI KFI) keretében a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00161 számú projekt 2021. január 1. – 2024. december 31. között konzorciumi együttműködésben valósul meg.

A konzorcium vezetője a Szegedfish Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, tagjai pedig a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a Zöldségcentrum Kereskedelmi, Termeltető és Szolgáltató Kft. A projekt összes költségvetése 578 980 000 Ft, amelyből a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Alap forrásaiból a konzorcium tagjai összesen 418 810 500 Ft támogatást nyertek el.

A haltermelés gazdaságosságát alapvetően meghatározza a takarmányok ára. A takarmány meghatározó összetevője a halliszt, amelynek ára folyamatosan emelkedik. A kutatók évek óta vizsgálják a halliszt más alapanyaggal történő kiváltásának lehetőségét. A tengeri és édesvízi zöld algák piaca mind az alaptakarmány és takarmány-kiegészítő szektorban, mind a humán felhasználásra szánt étkezési termékek piaca terén növekvő tendenciát mutat. Az algákban található fehérjék mennyisége jelentős és az esszenciális aminosav- és zsírsav-tartalmuk is magas, ezért egyre intenzívebbé váltak az algák takarmányozási célú felhasználásával kapcsolatos vizsgálatok. Olcsóbban előállítható algával a halliszt és a szójadara -részben- kiváltható, ami növelheti haza pontytenyésztés gazdaságosságát. A ponty mindenevő, algát közvetlenül nem fogyaszt. Ezért szükséges az algának, mint takarmánykiegészítőnek a tápba történő „bedolgozása”.

A projektben résztvevő Zöldségcentrum Kft. területén alganevelő rendszerben történik alga előállítás. Jelenleg a megtermelt algabiomassza tápoldattal együtt kerül raktározásra, értékesítésre és felhasználásra. A projekt célja a termelt alga biomassza felhasználó ágazatok bővítése. Ezen célok elérése érdekében az alga biomassza feldolgozási technológiájának fejlesztése szükséges. Az alga biomassza feldolgozása során az alga szuszpenziót több lépésen keresztül alakítjuk algapor termékké. A kapott biomassza szárításával érjük el, hogy a termék kezelhetősége nagymértékben javuljon, továbbá speciális tárolási körülmények nélkül is hosszú távon megőrizze a stabilitását.

Célunk olyan minőségű és mennyiségű algapor előállítása, mely lehetővé teszi a konzorciumvezető Szegedfish Kft. részére, hogy az alkalmazott takarmányba keverve biztosítsák a halak fejlődéséhez szükséges mennyiségű és minőségű fehérjéket és zsírsavakat.

A projekt további célja a haltenyésztés gazdaságosabbá tétele a takarmányozási technológia fejlesztésén keresztül. Az algának, mint takarmánykiegészítőnek a felhasználásától a halhús omega-3 zsírsavkoncentrációjának növekedését is várjuk, melynek nagyon fontos egészségvédő szerepe van a humán táplálkozásban.

***

A projekt eddigi eredményei társaságunknál:

1. Alga sűrítését, szárítását és porítását lehetővé tevő infrastruktúra kialakítása.

Elkészült, beszerzésre került az alga víztelenítéséhez szükséges eszközpark és infrastrukturális háttér, valamit kialakításra került a centrifugálást, szárítást és őrlést végző eszközök helye a megvalósítási helyszínen.

Víztelenítéséhez szükséges eszközpark és infrastrukturális háttér

2. Szárított algapor csomagolását lehetővé tevő infrastruktúra kialakítása.

Elindult a szárítást, őrlést és csomagolást végző üzem, ahol a kísérletekhez szükséges algapor kerül előállításra.

Szárítást, őrlést és csomagolást végző üzem

3. Jelenleg az algapor előállítás optimalizálása, valamint a költség és energia hatékonysági mutatók vizsgálata zajlik.

Algapor előállítás optimalizálása

4. A kutatás fejlesztési projekt során eddig szerzett tapasztalatainkat a Portfólió Agrárszektor 2022. rendezvényen is bemutattuk 2022 decemberében.